Alkohol

Jim Beam története: egy bourbon legenda nyomában

Jim Beam története: egy bourbon legenda nyomában

A Jim Beam története egyike az amerikai whiskey gyártás leghíresebb és leghosszabb múltra visszatekintő történeteinek. Az idén ünnepli a Jim Beam a 230-ik születésnapját. A whiskey története olyan régen kezdődött, hogy akkor még Kentucky sem létezett. Ekkoriban ugyanis még az Amerikai Egyesült Államokat sem alapították meg, csak 13 szétszórt kolónia volt a hatalmas kontinensen. 

1740-ben, a Boehm család megérkezett Amerikába, hogy megvalósítsa az álmait. 48 évvel később a Boehm család tagjai átköltöztek Kentuckyba, és németes nevüket maguk mögött hagyva egy amerikai nevet vettek fel, Beam-ek lettek.

A kezdetek 

1795-ben a német származású Jacob Boehm az amerikai kormány ösztönzésére nyugatra költözött, ahol kukoricát kezdett termeszteni. Ám nemcsak mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozott: birtokában volt egy apjától kapott recept, amely ütőkártyának bizonyult. 

A kukorica aratásakor megmaradt feleslegből született meg az első édeskés párlat – a kukoricából készült bourbon whiskey. Jacob a bourbon készítés egyik úttörőjeként vált ismertté: az első hordókat még a saját családi farmján készítette el.

A Beam család öröksége

A Beam család hét generáción át vezette a lepárlót, miközben folyamatosan finomította az eredeti receptet. A whiskey a 19. század végére már egész Kentuckyban ismertté vált, majd az egész Egyesült Államokban elterjedt. A Jim Beam whiskey története során számos kihívással nézett szembe, többek között a függetlenségi háborúval és a szesztilalom időszakával is, ám mindezt sikeresen túlélte.

A szesztilalom és újrakezdés

Az 1920 és 1933 közötti amerikai szesztilalom idején a whiskeygyártást le kellett állítani. Ebben az időszakban a család más lehetőségek felé fordult: bányászattal és citrusfélék termesztésével foglalkoztak, hogy biztosítsák megélhetésüket. Szerencsére nem kellett sokáig ezzel foglalkozniuk, mert a tilalom 1933-ban véget ért. 

Ekkor James B. Beam – akiről később a márka a nevét kapta – 70 éves korában kevesebb mint 120 nap alatt a nulláról újra felépítette a lepárlót.


Ha szeretnél többet megtudni az amerikai szesztilalomról, olvasd el korábbi cikkünket a témában!

 

A Beam család a tilalom feloldása után más környékbeli lepárlóknak is segített talpra állni. A világ egyik legismertebb whiskeymárkája azonban kezdetben nem Jim Beam néven futott. Jacob Beam, a lepárló alapítója eredetileg Old Tub Bourbonként árulta az italt, amelyet a család egészen a szesztilalomig ezen a néven forgalmazott. Később James B. Beam ezredes, a márka újraindítója saját nevét adta a whiskeynek, és fia, Jeremiah a tisztelet jeleként hivatalosan is Jim Beamre keresztelte a márkát.

A Jim Beam whiskey az évek során Amerika egyik legismertebb bourbon márkájává nőtte ki magát. A családi hagyományt tovább vitték a Beam leszármazottai a hetedik generációig. A márka portfóliója is bővült: különféle ízesítésekkel és prémium változatokkal jelentek meg a piacon. 

1965-ben kitöltötték az ötmilliomodik hordót is, bár ebben az időszakban visszaesett a kereslet, mivel a fogyasztók inkább a tisztább italokat – például a gint és a vodkát – részesítették előnyben. A kétezres évek elején viszont már a tízmilliomodik hordó kitöltését ünnepelhették.

Modern kor és nemzetközi siker

2014-ben a japán Suntory Holdings felvásárolta a Beam Inc.-et, így megalakult a Beam Suntory, amely a világ egyik legnagyobb szeszesital-gyártó vállalatává vált. A Jim Beam napjainkra több mint 100 országban érhető el, és a bourbon kategóriában globális piacvezető szerepet tölt be.

Különleges kiadások

A Jim Beam az évek során több különleges kiadást és variánst is piacra dobott, hogy kielégítse a whiskeyrajongók változatos ízlését. Ezek nemcsak ízben, hanem érlelési időben, alkohol-erősségben és hordós kezelésekben is eltérnek az alapváltozattól.

Íme a legnépszerűbb és legérdekesebb Jim Beam különkiadások:

Jim Beam Black

  • Esszencia: Hosszabb ideig érlelt, mint az eredeti (legalább 6 év).
  • Ízvilág: Sötétebb, gazdagabb, tölgyesebb és vaníliásabb karakter.
  • Alkohol: 43%
  • Kiknek/hogyan ajánljuk?: Ideális azoknak, akik komolyabb, kifinomultabb bourbon ízélményre vágynak.

Fedezd fel a Jim Beam Black karakteresebb, hosszabban érlelt változatát a mélyebb ízélményért.

Jim Beam Devil's Cut

  • Esszencia: Az "ördög része" név onnan jön, hogy a hordó fájába szívódott whiskeyt kivonják és keverik a palackozott változathoz.
  • Ízvilág: Rendkívül karakteres, tölgyfás, füstös, kicsit égett karamellás.
  • Alkohol: 45%
  • Kiknek/hogyan ajánljuk?: Haladó bourbon kedvelőknek, akik szeretik a karakteres, testes ízeket.

Ismerd meg a Jim Beam Devil’s Cut intenzív ízét, amely a hordók fájából nyert esszenciát is magában hordozza.

Jim Beam Honey

  • Esszencia: Bourbon whiskey mézes likőrrel keverve.
  • Ízvilág: Édes, lágy, mézes, egy kis vaníliával.
  • Alkohol: 35%
  • Kiknek/hogyan ajánljuk?: Koktélalapnak, vagy kezdőknek, akik nem rajonganak az erős whiskey ízért.

Próbáld ki a Jim Beam Honey-t, ahol a klasszikus bourbon mézes édességgel találkozik.

 Jim Beam Vanilla

  • Esszencia: Bourbon whiskey természetes vanília ízesítéssel.
  • Ízvilág: Édes, sima, vaníliás – kicsit desszertszerű.
  • Alkohol: 35%
  • Kiknek/hogyan ajánljuk?: Kiváló kevert italokhoz, vagy hűtve önmagában.

 Jim Beam Fire (Cinnamon)

  • Esszencia: Bourbon whiskey fahéjas likőrrel.
  • Ízvilág: Csípős-fahéjas, melegítő hatású, intenzív.
  • Alkohol: 35%
  • Kiknek/hogyan ajánljuk?: Shotként, vagy forró italokhoz (pl. forralt almaborhoz).

 Jim Beam Single Barrel

  • Esszencia: Minden palack egyetlen hordóból származik, nem keverik más hordókkal.
  • Ízvilág: Egyedülálló karakter – minden hordó picit más. Gazdag, komplex, prémium.
  • Alkohol: 47.5%
  • Kiknek/hogyan ajánljuk?: Igazi whiskey-rajongóknak – ez a Jim Beam prémium vonalának egyik csúcsa.

 Egyéb limitált vagy különleges kiadások

  • Jim Beam Double Oak – kétszer érlelt különböző új tölgyfahordókban.
  • Jim Beam Bonded – 50%-os alkohol, Bottled-in-Bond szabályok szerint készült.
  • Jim Beam Distiller’s Cut – különleges, magasabb alkoholtartalmú kiadás, csak limitált ideig.

Következő olvasás

hírességek kedvenc italai1-topital.hu
egyszerű koktél receptek